Teylingen – Foreholte

Morgenochtend zijn de twee kleintjes voor jou”, had Teylingen-trainer Marc van Wonderen tegen zijn vrouw gezegd op het moment dat hij richting Sassenheim toog. De Alkmaarder wilde van begin tot het einde genieten van de zaterdagavondderby tussen Teylingen en Foreholte. ,,Het valt of staat gerust met het resultaat, maar deze dag was fantastisch.” De Sassenheimers maakte op het veld uiteindelijk gehakt van de buurman. Aan de hand van Jaap Zwetsloot werd het 4-0.

De beide clubs hadden het duel bewust op de kaart gezet als experiment. De twee verenigingen uit de gemeente Teylingen zijn typische zondagclubs, maar erkennen het fenomeen ‘weekendvoetbal’. Met de huidige verschuivingen op de voetbalkaart, waarbij het aantal zondag-verenigingen steeds meer teruglopen, kozen de twee buren bewust om uit te wijken naar de zaterdag.

Reclame
De wedstrijd werd daarbij het slotstuk van een Sassenheimse ‘experience’. Pupillen van Teylingen kregen ‘klappertjes uitgedeeld’, konden spandoeken maken en mochten deelnemen aan een persconferentie. De Voorhoutse voetballers kregen een lunch bij Van der Valk in Sassenheim.

,,We hebben ook voor onze jongens wat extra’s gedaan”, legde Frank Bloemheuvel, trainer van Foreholte, uit. ,,Het was voor mij ook kijken hoe de jongens daar mee omgingen. Ik heb het ook gezegd tegen die gasten: jullie moeten ook van deze ambiance en deze extraatjes genieten. Uiteindelijk was het reclame voor het voetbal op dit niveau in de Bollenstreek.”

Minder tevreden was hij uiteindelijk over het resultaat van zijn ploeg. Vooral de achterste linie van de Voorhouters had het moeilijk tegen de snelle en behendige voorhoede van Teylingen. Waar tot dan toe nummer twee van de Tweede Klasse de overhand leek te hebben in de openingsfase, was het Jaap Zwetsloot die als een duveltje uit een doosje de 0-1 binnen wist te werken. Het bleek de opmaat voor een fase waarin Teylingen, Foreholte volledig dronken tikte.

Diepgang
,,Het was denk ik de beste helft onder mijn leiding”, zag Teylingen-coach Van Wonderen. ,,We waren fit, hebben de hele wedstrijd energie geleverd. Het was ook verdedigend goed. We hebben ze echt over de knie gelegd. Maar weet je wat nou het rare is. We hebben een jonge ploeg. Het gaat op en neer. Het gaat in een golfbeweging. Vorige week was het minder. Maar de power, juiste moment diepgang, aansluiten: alles was goed vandaag.”

De diepgang werd vooral gecreëerd door Jaap Zwetsloot. De behendige en snelle voetballer, die liefkozend al ‘vluggie Japie’ werd genoemd, was voor het centrale Voorhoutse duo Tjeerd van der Zwaan en Jelle Veenvliet een absolute plaag. ,,Jaap was heel lastig te verdedigen. Op het moment dat Foreholte niet doorstapte konden we op het middenveld een mannetje extra creeren en daar doorvoetballen. Op het moment dat ze wel doorstapten, heb je met Zwetsloot goud in handen”, biechtte Van Wonderen z’n plannetje op.

Vieren met ‘jonge ventjes’
‘Vlugge Japie’ bleek uiteindelijk goud waard. Met één kopgoal en drie identieke ‘omschakelingsdoelpunten’ zette hij eigenhandig de derby naar zijn hand. ,,Vier goals tegen Laakkwartier of TAC zijn ook lekker, maar tegen Foreholte… Dat geeft wel iets extra’s. Honderd procent.”

De behendige voetballer genoot duidelijk zichtbaar van de entourage. Z’n tweede goal van de avond vierde hij in de hoek van het veld met het publiek. ,,Daar stonden allemaal jonge ventjes. Die zie je niet zo vaak op zondag, niet gek, als ze al de hele zaterdag op de voetbal zijn geweest. Daarom is het nu extra leuk om het met hun te vieren.”

Foreholte kwam in het duel niet verder dan halve kansjes; een vrije trap van Sten Admiraal die keeper Tarek Kharboutli schitterend uit de kruising dook en een omhaal van Toni Arroyo die nog voordat hij de doelmond haalde werd weggekopt. Een pijnlijk conclusie voor de Voorhouters.

,,Maar voor een trainer nog best interessant”, probeerde Bloemheuvel er nog iets positiefs uit te halen. ,,Verliezen is nooit leuk, maar het geeft je als trainer wel de mogelijkheid om te zien hoe de jongens op deze nederlaag reageren. Ik miste een bepaalde volwassenheid vandaag. Ik had verwacht dat het wat stabieler zou zijn. Dit leert mij de jongens ook weer wat beter kennen.”

Geslaagd
Hoewel de twee trainers met een separaat gevoel elkaar de hand schudden, toonden ze na de wedstrijd allebei hun blijdschap over de ‘zaterdagavondderby’. De publieke belangstelling was met ruim duizend man goed, de sfeer idem dito. En dus konden zowel de Sassenheimers als de Voorhouters één ding concluderen. Teylingen – Foreholte: experiment geslaagd.

Teylingen – Foreholte 4-0 (3-0) 27. Zwetsloot 1-0, 32. Zwetsloot 2-0, 42. Zwetsloot 3-0, 62. Zwetsloot 4-0

Teylingen: Kharboutli (83. Zonjee), Dofferhoff, Vooijs, Van den Nouland (76. Acimovic), Heemskerk, Van Wijk, Rodenburg, Van der Vlugt, De Ridder, Zwetsloot, Witkamp (63. Ritzen)

Foreholte: M. Guijt, Van Dam, Van der Zwaan (46. Bloemendaal), Veenvliet, Roffelsen, Van Vliet, Brabander, T. Arroyo, C. Guijt (81. Van Steijn), Lemmers (73. Lemmers), Admiraal

 

KLIK HIER voor meer foto’s

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.