• Kennismaken met Yvet en Keurslager Scholten

• Op 1 juli is de sponsorcommissie op bezoek geweest bij Keurslager Scholten voor een kennismakingsgesprek. Nu horen wij u denken, kennismaking? Deze sponsor is toch al jaren aan ons verbonden?! Bij ieder evenement, van kaarten tot derbydagen, altijd is Keurslager Scholten bereid om ons te helpen met vlees en vleeswaren!

Dat is natuurlijk ook niet de reden om ons voor te stellen. Sinds 1 januari 2020 is Gerard Bemelman gestopt en hebben zijn neefje en nichtje (Thomas en Yvet) zijn plek overgenomen. Samen met hun vader (Hans) zijn zij nu verantwoordelijk voor dit prachtige familiebedrijf.

Een familiebedrijf is het al ruim 91 jaar en een mooier voorbeeld dan op de woensdagochtend is er niet te vinden. Dan staat oma van 87(!) jaar nog iedere week de kaasburgers op grootmoeders wijze te maken. Alleen vroegen wij ons af, waar zit dan de link naar Scholten? Dit zit als volgt..

Overgrootvader Scholten, de vader van de oma van Yvet, heeft de winkel in 1929 geopend. In de loop der jaren is de winkel overgenomen door Gerard Scholten, de broer van de oma van Yvet, ook nog een Scholten. In 1985 besloten zijn “neefjes”  Gerard en Hans Bemelman, de vader en oom van Yvet, de zaak over te nemen. Hier begon het dus dat de eigenaren geen Scholten, maar Bemelman heten. Echter is de naam Scholten zo bekend in Sassenheim en tot in de verre omstreken, dat uiteraard is besloten de naam zo te laten.

Eind 2019 ging Gerard stoppen met de zaak en kwam de optie bij Yvet en haar broer Thomas om op deze trein te stappen. Een eenmalige keuze die snel gemaakt moest worden. Ze hadden het er samen al wel eens over gehad, maar nu werd het werkelijk. Er werd besloten dat Thomas direct fulltime de winkel in ging en het slagersambacht eigen moest maken door te leren van zijn vader. Yvet besloot om nog fulltime te blijven werken bij de zorgverzekeraar waar ze op dat moment in dienst was en in de avonden en weekenden regelt zij de zaken voor de slager. Een pittige start dus, maar gelukkig waren ze beiden al bekend met de zaak. Thomas werkte al wat jaren “achter” en in de winkel in de weekenden en Yvet was op haar 12e al in de spoelkeuken te vinden. Beide als parttime kracht, maar wel met jaren ervaring!

Zoals bekend zijn 2020 en 2021 hele rare jaren i.v.m. Corona en zo ook bij Scholten. Waar de ene branche op omvallen staat, is het hier al 1,5 jaar lang drukker dan ooit. Voor Yvet en Thomas was dit dus een echte vuurdoop maar gelukkig lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Aan de ene kant mooi dat er een super omzet werd behaald, maar eind 2020 was iedereen kapot. Er is in december heel veel van de medewerkers gevraagd en na de kerst moest de winkel noodgedwongen een week dicht. Dit kwam enerzijds als een klap, maar wellicht ook wel als een zegen. Even rust.

Tijdens de decemberperiode is het altijd traditioneel druk en dit is normaliter ook een feest voor iedereen die Keurslager Scholten een warm hart toedraagt. Alle oud-collega’s, familie en vrienden komen helpen en vaak gaan ze de dagen voor kerst met enige regelmaat “een nachtje door”. Het is keihard werken maar super leuk om iedereen weer te zien en daarna met een voldaan gevoel de feestdagen in te gaan.

Naast de kerstdrukte was er dus ook Corona-drukte. Deze drukte houdt (gelukkig voor de branche) ook aan. Doordat de horeca dicht was en mensen in kleine gezelschappen thuis bleven, werd er meer geld uitgegeven aan kwalitatief hoogstaande producten om thuis mee te koken. Waar mensen voorheen vaak “even snel” naar de supermarkt gingen, is men nu bereid om in de rij te gaan staan bij de visboer, bakker en de Keurslager. En de mensen worden hiervoor beloond want de kwaliteit is gewoon stukken beter. Alles wordt hier vers en met de hand gemaakt. Het is en blijft ambacht.

Ook vroegen wij naar de verschuivingen op de markt van eten en dan voornamelijk de nieuwe generaties. De trend is toch dat er steeds minder vlees gegeten wordt, meer vegetarisch en de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet aan te slepen. Yvet geeft aan dat ze het alleen maar toejuicht dat mensen minder vlees eten. Dit klinkt natuurlijk raar vanuit de mond van een slager, maar wat het belangrijkste is, is dat men bewust is van wat er gegeten wordt. Doordat mensen bewust zijn/nadenken over wat gezond is, komen ze op de dagen dat er wel vlees gegeten mag worden ook voor een mooi stukje vlees naar de Keurslager. En dat mooie stukje vlees kun je hier krijgen. Van een traditioneel karbonaadje tot een luxe Tomahawk steak, alles is hier te verkrijgen en mensen uit de wijde omgeving komen dan ook langs om kwaliteit in te kopen.

In het laatste deel van het verhaal zit dus ook de link met Teylingen. Door in te zetten op een gezonder leven, bewust te zijn van wat je eet, te zorgen voor je lichaam en daardoor ook te sporten is dit de perfecte combinatie. Yvet geeft dan ook aan dat ze bij Scholten trots zijn op de jarenlange samenwerking met R.K.V.V. Teylingen en een aantal andere verenigingen. We hopen deze samenwerking dan ook nog jaren voort te zetten!

Tot zover het interview met Yvet. Komende weken volgen er nog een interview met broer Thomas en besteden wij nog aandacht aan een mooie aanbieding en maken we een sprongetje naar de branchevereniging “Keurslager”.

Yvet, enorm bedankt voor je tijd en de familie Scholten/Bemelman heel veel Teylingendank voor de jarenlange relatie. Wij hopen deze samenwerking nog jaren voort te zetten!

• Bij besteding van € 15,00 ontvangt u een Keurslager Jubileum koeltas cadeau! Looptijd: Actie is geldig in de maand juli voor alle leden van R.K.V.V. Teylingen (op=op)