• Ruud en Annie de Zwart

• Nadat ons lid van verdienste Ruud de Zwart afgelopen 22 februari op 87-jarige leeftijd is overleden, is helaas ook zijn echtgenote Annie afgelopen woensdag 13 maart op 86-jarige leeftijd overleden. Ze waren onafscheidelijk, ook als vrijwilligers bij onze club.

In 2008 stond onderstaand item in ons clubblad. We vonden het bijzonder en gepast om dit stuk nogmaals te plaatsen.

Vraag 100 Teylingers naar dé icoon van het Teylingen vrijwilligersgilde en om & nabij de 95 zullen Ruud de Zwart noemen, natuurlijk in één adem met Annie. Naast bewakers van het Teylingen erfgoed ook bewakers van het Teylingen fort, ook wel de ruïne genoemd.

Altijd open, hartelijk, duidelijk en dienstbaar aanwezig. Eens kijken of dit open boek nog geheimpjes kent.

Waar en wanneer hebben jullie elkaar leren kennen?
    Annie: in 1975, in café Sportrust (Cor Groothuis). Eigenlijk bij toeval. Ik was op zoek naar mijn broer en die zat in café Sportrust. Daar zat ook Ruud. We raakten aan de praat en een paar weken later ging Ruud al mee naar de 12,5 jarige bruiloft van mijn zus, toen nog bij Cees & Ineke.

Ruud, vertel over jouw actieve voetbalcarrière, met wie heb je zoal gespeeld?
    Ik ben begonnen bij de adspiranten. Omdat ik nogal klein van stuk was, hoefde ik pas een jaar later naar de junioren.  Later bij de senioren speelde ik onder andere met André van Nobelen, Pouw Meeuwissen en Theo van Vliet. Rond mijn 40e ben ik gestopt en daarna ben ik (bonds-) scheidsrechter geworden. Omdat ik een auto had, floot ik vaak wat verder weg, vooral in het Groene Hart (Alphen e.o.).

Annie, heb jij een sport/-verenigingsverleden?
    Nee, niet bepaald. Wel ging ik vaak met mijn vader mee naar de wedstrijden van Lisse (zondag).

Wat hebben jullie bij Teylingen eigenlijk niet gedaan?
    Niet: een bestuursfunctie. Wel: Teylingen Toto, clubhuisdiensten, Rood Zwart bezorgen (vroeger ook vergaren), aanplakbiljetten rondbrengen en schoonmaakwerkzaamheden.

Welke Teylingen activiteit geeft jullie het meeste voldoening ?
    Bardiensten en vooral die op de zondagmorgen. Heerlijk !! Gezellig een bakkie met de vaste kern.

Op welke Teylingen periode kijken jullie met het meeste plezier terug?
    Ruud: de Menneweg. Ik vergeet nooit de zondagochtenden met Gerrit van Harskamp. Geweldige vent, geweldige tijd. Leuke samenwerking, zoals wanden verzetten bij feesten. Het voelde warm.

Ruud, je schijnt ook iets met muziek te hebben. Vertel.
    Ja, Adest Musica natuurlijk !! Ik ben al 55 jaar lid en daarbij ook Lid van Verdiensten. Zelf heb ik zo’n 35 jaar actief gespeeld (trompet). Al zo’n 30 jaar zet ik daar elke vrijdagavond koffie en verricht daarbij nog wat werk.

Annie, terugblikkend op 32 jaar huwelijk, welke karaktereigenschap van Ruud waardeer jij het meest? En wat leert ie nooit af ?
    Zijn vrolijkheid en gezelligheid. Vaste prik bij ons: voor het eten altijd een borreltje. Minpunt: hij is altijd zijn sleutels kwijt, van huis of fiets, maakt niet uit !!

Ruud, terugblikkend op 32 jaar huwelijk, welke karaktereigenschap van Annie waardeer jij het meest? En wat leert Annie nooit af?
    A
    nnie zorgt altijd voor gezelligheid en thuis is alles altijd perfect op orde. Aandachtspunt: door haar enthousiasme reageert ze soms te snel.

Waar zijn jullie bij Teylingen het meest trots op ?
    De saamhorigheid. Er is altijd sprake van meeleven én meedenken. Ze staan altijd voor je klaar, jong en oud. Bij Teylingen is er voor jong en oud evenveel waardering en respect.

Ruud, je bent glazenwasser geweest. Welke slaapkamer zal jij nooit vergeten ?
    (na enig hoofdrekenwerk): die van Vrouwenpolderstraat 38.

Annie, je bent een geboren en getogen Lissese. Met Ruud wonen in het buurtschap Teylingen, gemeente Groot Teylingen.  Desondanks nog een hang naar Lisse?
    Nee, in het geheel niet. Ik had er een fantastische jeugd, aan de Wilhelminastraat. Helaas is het huis er niet meer. Sassenheim is gewoon leuker, ook voor onze nieuwe hobby, wandelen.

Voor wie zouden jullie een standbeeld willen oprichten?
    Voor majoor Boszhardt. Vooral omdat ze geen onderscheid maakte tussen hoog en laag, rijk en arm, of wat voor geloof dan ook. Ze was volhardend, had een passie én gezag.

Stel jullie favoriete Teylingen team samen (los van clubrol).
    Leo van Nobelen, Koos Hoogervorst, Richard Noordermeer, Jan Janssen, Joop Knegt, Frans Mourits, Theo Homan, Theo Nieuwenhuijsen, Dirk Noordermeer, Huug van der Vlugt, Hans van den Berg en Hans Verwer.

Wat hebben Adest en Teylingen gemeen, wat zou Teylingen van Adest kunnen leren en andersom?
    Allebei sociaal van aard. Niet alleen oog voor prestaties, maar ook voor de omgeving. Bij beide verenigingen voelt het warm.

Wat is jullie favoriete vakantie plek ?
    Texel. We zijn er al meer dan 20 keer geweest. Je kan er lekker fietsen, mooie natuur en genoeg rustige plekken.

Wat moet een politieke partij doen om jullie stem te winnen?
    Annie: ik ben niet alleen gek op mijn eigen katten, maar ik heb ook oog voor het dierenwelzijn in het algemeen. Ik denk erover om op de Partij voor de Dieren te gaan stemmen.

Ruud: ik heb vaak PvdA gestemd, omdat die partij van oudsher op kwam voor de zwakkeren in de samenleving. Bos is wat gaan zwabberen, hij dekt zich te vaak in. De partij die het best opkomt voor de zwakkeren heeft dus mijn voorkeur.

Wat zouden jullie bij Teylingen het liefst veranderd willen zien ?
    Ruud: het trapveldje bij de ingang zou alleen voor voetbal gebruikt moeten worden. Daarbij vind ik dat de massage ruimte veel te krap is.

Wanneer lossen jullie dat verkeersgedoe in het buurtschap nou eens op?
    Breek ons de bek niet open…………….Gewoon éénrichtingsverkeer en vooral aandacht voor de fietsers.