• Sponsorcommissie in gesprek met Gebr. Bisschops

 • Begin mei is de sponsorcommissie op bezoek geweest bij Gebr. Bisschops aan de Industriekade in Sassenheim. Na eerst een rondleiding te hebben gekregen van Mark, die ons voornamelijk meenam langs de nostalgie van het stukadoorsvak, hadden we daarna het genoegen om een interview te houden met vader Johan Bisschops.

  De meeste Teylingers zullen het wel weten, Johan Bisschops sr. is de vader van Mark, Walter en Johan jr. De inmiddels gepensioneerde voorganger van zijn zoons als eigenaar van dit bedrijf, is hier zo’n 50 jaar werkzaam geweest en weet dus van wanten. Toen hij van school kwam is hij in het bedrijf van zijn vader begonnen en is pas gestopt op zijn 65e. Toen zijn vader plotseling overleed in 1985 moesten Johan en zijn broer Rob de zaak van de één op de andere dag runnen. Dit was uiteraard niet makkelijk, maar met keihard werken kon de zaak wel worden voortgezet.

  De rol van Johan was vooral de planning van het personeel en de verkoop van nieuwe werken. Een uitdagende functie en dan vooral om iedereen continu aan het werk te houden. De actieve verkoop die de huidige directie veel moet voeren was in zijn tijd gelukkig wel iets minder. Johan geeft aan dat er “vroeger” wat meer vastigheid was in de opdrachtgevers.  Vooral voor aannemers werd er vast gewerkt en er waren nagenoeg geen particuliere aanvragen. Als je zag dat een bouwbedrijf waar je veel mee samenwerkte een huis aan het verbouwen was, wist je dat jij ook dat huis mocht gaan stuken.  Vandaag de dag is er meer concurrentie en moet er voor ieder werk afzonderlijk een offerte worden gemaakt. Dat werkte vroeger anders en kostte zodoende wat minder tijd. Op het toppunt telde het bedrijf toentertijd ook nog 55 man, maar dit was van korte duur en inmiddels telt het bedrijf al jarenlang gemiddeld zo’n 25 werknemers.

  2 mannen die in dienst zijn bij dit familiebedrijf zijn ook familie, namelijk Maarten en Walter. Maarten is de zoon van Rob en Walter van Johan sr. Maarten is een echte vakman en “Meester Stukadoor” geworden aan “Het Neerlandsch Stucgilde”. Hij beschikt dus over alle klassieke en decoratieve technieken en is een meester in restauraties. Al met al een zeer gewaardeerde kracht binnen het bedrijf. Ook Walter is met al zijn ervaring in het vak een zeer gewaardeerde kracht, maar niet alleen binnen dit bedrijf! Alle mensen die dit gaan lezen kennen Walter natuurlijk vooral van al die jaren in Teylingen 1! Als laatste man (en zelfs een seizoen als spits!) was Walter jarenlang een vaste waarde in Teylingen 1. Met een uitstapje van 2 jaar naar buurman Ter Leede was hij verder tussen 1997 en 2015 niet weg te denken uit het elftal en kwam hij tot het waanzinnige aantal van 367 wedstrijden.

  Hier ligt dus uiteraard ook direct de link tussen de sponsoring van Gebr. Bisschops bij Teylingen. Niet alleen Walter, maar ook Johan sr. heeft (nog veel meer) jaren bij Teylingen gespeeld en ook Mark en Johan jr. hebben vele jaren gevoetbald. Mark speelt af en toe nog mee in Teylingen 4 waar Walter tegenwoordig ook actief is. Johan jr. speelt inmiddels zelf niet meer.

  Johan sr. heeft in totaal bijna 50(!) jaar bij Teylingen gevoetbald. Vanaf de pupillen tot zijn 55e heeft hij op voornamelijk recreatief niveau gespeeld. Na de jeugd speelde hij kort in de selectie maar daarna vooral in het 3e.

  Sponsoring is begonnen toen Mark zo’n 36 jaar geleden op voetbal ging. Hij was de eerste van de 3 zoons en daarna is Gebr. Bisschops als bedrijf nooit meer gestopt met sponsoren. Iets waar wij als vereniging natuurlijk erg dankbaar voor zijn!

  Misschien wel het hoogtepunt was de 6 jaar dat ze hoofdsponsor waren. Samen met Ad van Kaam en Kees Wijnands prijkten zij 2 periodes van 3 jaar voorop het shirt. Daarna is er eigenlijk altijd wel een elftal geweest dat in een “Bisschops-shirt” heeft gelopen. Inmiddels is dat al jaren het shirt van kleinzonen Teun en Jan. Teun is actief in de “middenbouw” van de jeugd en komend seizoen prijkt Bisschops op de wedstrijdshirts van deze volledige afdeling!

  Nog even terug naar Johan en het bedrijf. Johan is hier nog dagelijks te vinden. Uiteraard geen hele dagen meer, maar voor kleine klusjes zoals het repareren van machines die defect zijn of het geven van advies aan zijn zoons. Zoals Johan zegt: “De kennis is er nog dus hier moeten ze natuurlijk zo lang mogelijk gebruik van maken”.

  Ook heeft Johan tegenwoordig nog een “bijbaantje”. Hij is schade expert bij de “Stichting Gevel Garantiefonds”. Hij rijdt het hele land door om gemelde schades te beoordelen samen met een andere gepensioneerde ex-stukadoor. Dit doet hij nu 2 jaar met veel plezier en zeker minimaal 1 á 2 keer per week. Ondanks zijn pensioen heeft hij dus nog steeds tijd tekort. De moeder van de jongens, Ellen, is ook veel bij het bedrijf betrokken. Zo is ze door de drukte in de tijd van Johan senior al gaan helpen op kantoor, maar is zij er nu dus nog steeds wekelijks te vinden. Zij helpt haar zoons dan met alle betalingen en wat extra administratie. 

  Al met al is Gebr. Bisschops een echt familiebedrijf met Teylingen hart te noemen! Het is prachtig om te zien dat generatie op generatie het mooie rood zwarte shirt aan trekt. Wij zijn als Teylingen trots dat we zo’n prachtig familiebedrijf al meer dan 36 jaar als sponsor op onze shirts mogen tonen!

  De sponsorcommissie.