• Teamindeling 2020-2021

• Beste jeugdspelers en ouders/verzorgers van onze jeugdleden,

De zomervakantie is begonnen en dat betekent ook weer dat de voorlopige teamindelingen voor het nieuwe voetbalseizoen bekend worden gemaakt. Een spannend moment. Hoe zien de teams eruit, en wie zijn de trainers/leiders?

Om hier een goede invulling aan te geven is in de afgelopen weken door de technische jeugdcommissie en de trainersstaf veel tijd besteed om een zo goed en gebalanceerd mogelijke teamindeling te maken. Altijd een tijdrovende en lastige klus. Ook de huidige Corona-tijd helpt daar niet bij omdat wedstrijden en trainingen vanaf medio maart voor ongeveer 3 maanden kwamen te vervallen. Dit terwijl de 2e helft van het seizoen normaliter veel informatie oplevert over spelers en mogelijke indeling voor het nieuwe seizoen. Gelukkig hebben we tegen het einde van het seizoen toch  een beetje kunnen inhalen en weer kunnen trainen en een enkele wedstrijd hebben kunnen organiseren.

Bij een nieuwe indeling zijn er veel factoren waar rekening mee moet worden gehouden, denk dan aan: wie gaan er over naar een nieuwe leeftijdscategorie, hoeveel teams kunnen we inschrijven, hebben we genoeg spelers voor de geplande teams, hoe zorgen we voor een gebalanceerde teamsamenstelling, zijn er nieuwe aanmeldingen, late afmeldingen etc. In ieder geval trachten wij met de grootst mogelijke zorgvuldigheid de teams samen te stellen.

Graag geven wij een inkijkje in hoe dit proces verloopt en op welke basis keuzes worden gemaakt.

Welke doelen willen we bereiken?
    Ieder jaar weer willen we er voor zorgen dat spelers een geweldig jaar hebben, zowel in teamverband als individueel. Wij streven ernaar dat alle spelers kunnen voetballen op hun eigen niveau, waarbij plezier en enthousiasme voorop staan. Dit vanuit de visie van onze voetbalopleiding die centraal staat. Binnen deze visie ligt de nadruk bij de jongste jeugd op individuele ontwikkeling als voetballer. Naarmate de spelers ouder worden verschuift de nadruk enigszins richting de ontwikkeling van spelers binnen een team. Belangrijk daarin is te streven naar zoveel mogelijk balans in de groep waarbinnen de speler zich kan ontwikkelen.

Is de teamindeling een uitdaging?

De teamindeling is een enorme uitdaging. Want hoe bepaal je capaciteiten van iedere speler en wat vindt een speler belangrijk om met plezier te voetballen?  Wat de een wel ziet als capaciteit van een bepaalde speler hoeft een ander niet op gelijke wijze in te schatten.

En wat is de instelling van een speler; voor de één is voetbal een passie waarbij hij/zij graag wil presteren, de ander wil graag met zijn/haar vriendjes voetballen, of voetbalt omdat hij/zij van zijn ouders een teamsport moet doen.

De technische commissie van de jeugd hanteert objectieve richtlijnen om een zo goed mogelijke teamindeling te maken. Dat gebeurt in overleg met trainers en leiders. Met elkaar worden de keuzes gemaakt en de teams gevormd. Keuzes maken is niet altijd makkelijk, en niet iedereen zal het altijd met de keuzes eens zijn.

Hoe verloopt het proces van teamindeling?
    Voor de juniorenteams (JO13 t/m JO19) wordt voor de selectieteams niet alleen gekeken naar de individuele speler, maar ook naar de posities die moeten worden ingevuld. Bij de pupillenteams (JO8 t/m JO12) zijn posities veel minder van belang; de voetbal-brede individuele ontwikkeling staat centraal. Daarom worden bij de pupillenteams spelers op hun pure individuele kwaliteiten beoordeeld. Voor de 6 tegen 6 teams geldt daarbij dat niet wordt uitgegaan van vaste keepers; rouleren is in deze teams belangrijk ten behoeve van de ontwikkeling en het spelplezier van de spelers. Keeperskwaliteiten spelen op die leeftijd nog geen rol bij de teamindeling.

In alle leeftijdscategorieën wordt ernaar gestreefd om de spelers op het juiste niveau in te delen. Kinderen op het juiste niveau en balans in de teams betekent dat trainingen en klasse-indeling beter op de groep afgestemd kunnen worden waardoor alle spelers zich goed kunnen ontwikkelen met plezier kunnen voetballen.

Wat vragen wij van jullie (ouders en spelers)?
    Wij vragen u om begrip te hebben voor de keuzes die gemaakt zijn. En waardering te hebben voor de inzet van een grote groep vrijwilligers die zich vele uren in de week inzetten om alle spelers een geweldig jaar te bezorgen.

Tot slot:
    ALLE teamindelingen zijn VOORLOPIG tot uiterlijk na de eerste 3 officiële (beker)wedstrijden van het aankomende seizoen. Het kan voorkomen dat nieuwe aanmeldingen verschuivingen tot gevolg hebben. De volgorde van de namen op de indeling is willekeurig.

Helaas is het niet altijd te voorkomen dat er bij sommige kinderen (of hun ouders/verzorgers) wellicht enige teleurstelling zal zijn omdat er andere verwachtingen waren. Uitsluitend bijzondere persoonlijke omstandigheden kunnen voor ouders of spelers aanleiding zijn om te vragen om een andere indeling te heroverwegen.

Samen met jullie maken we er weer een leuk, en hopelijk wat langer, seizoen van.

Met vriendelijke sportgroet,
    Jeugdcommissie RKVV Teylingen

Klik hieronder om de teamindelingen te bekijken: