• Wie wordt de muurligger bij Vets-2?

 • Weer eens een berichtje van de Vets 2……

  Ook al staat er al lang een streep door het seizoen,  Vets 2 van onze mooie club blijft erg ongeduldig om weer eens tegen een balletje te trappen binnen de mogelijkheden die alle beperkingen met zich meebrengen. Soms gaan we dan iets verder dan toegestaan. Sommigen onder ons begeven zich in de bossen om te wandelen, anderen beleggen een trainingsdag op zondag op een geheime lokatie, maar vrijwel iedereen is er mee bezig om, bij vrijgave, goed beslagen ten ijs(of is het eis???) te komen..... 

  Gelukkig voelen veel spelers dus de verantwoordelijkheid om aan hun eigen conditie en fitheid te blijven werken. Geen enkele speler wordt dan ook terugverwacht met extra corona-kilo's.

  En waar vaccinaties en negatieve testuitslagen de uitweg lijken uit deze pandemie die ons al een jaar in een houdgreep houdt, borrelt ondertussen een hele belangrijke vraag op voor volgend seizoen.

  WIE WORDT DE MUURLIGGER VAN VETS 2? 

   

  Zoek je naar iemand met de juiste hardheid(Toop)? Of het meeste geschikte postuur(Pascal, JB; grootste nadeel hiervan is dat we Verschoor gereed moeten hebben staan bij elke wedstrijd om deze mannen weer op de benen te tillen……)? En is dat dan lengte(lange Dennis), breedte(tjoek, tjoek Dennis)  of diepte(Glennieboy)? Of een allrounder(Lans)?

  De muurligger is er specifiek voor spelers die niet in de muur zelf staan(Ricardo, Valentijn, vrijwel alle anderen uit onze selectie). Een snelle aanvaller die belangrijker is voor de counter(Richard N) of een keeper(Buis) haken ook af. En ook spelers die gemiddeld aan de kleine kant zijn(William; Jeroen), lijken minder geschikt.

  Bovenal vraagt de muurligger om moed, dapperheid en iemand die daar zonder te klagen gaat liggen. Vraag is bijvoorbeeld ook, ga je met je gezicht naar de bal liggen of juist niet. Ga je op je buik liggen (in mijn geval is dat dan weer niet verstandig) of juist op je zij? Allemaal vragen die wij ons afvragen. Wanneer ben je nu een goede muurligger…….. Misschien gaat onze 5e colonne(Jaap van Vliet) wel scouten naar een specifieke muurligger die alleen ingebracht wordt bij een gevaarlijke vrije trap tegen(misschien wel iets voor Korte; doet hij gewoon weer met ons mee en valt hij alleen in bij een vrije trap tegen…..rent het veld in, doet zijn ding als muurligger en na de vrije trap rent hij gauw de dugout weer in; zeg maar een soort strafcornerspecialist, maar dan net effe anders)

  Het wordt sowieso een interessante zoektocht en daarom wordt er komend seizoen geëxperimenteerd met meerdere muurliggers. We kunnen niet wachten om de eerste paar ervaringen met onze muurliggers hier te delen!

  Zodra er meer nieuws is en we de (gekunstelde) groene weide als 27-plussers weer mogen betreden zullen ook onze belevenissen weer aan de digitale snelweg toevertrouwd worden. 

  Overigens is de term muurligger geen vreemde, getuige onderstaande technische tekening

  Grappige is wel dat de muurligger in dit geval boven de 2 meter uit komt…… Ik weet niet of u wel eens in beelden denkt, maar om Korte nu als muurligger te gebruiken door hem met een aantal spelers van Vets 2 boven ons hoofd te tillen lijkt me niet echt een praktisch idee……… we komen wel ruim boven de 2 meter uit en de tegenstander moet wel van héél goede huize komen om de vrije trap te kunnen verzilveren.

  Ander leuk feitje voor deze plek op het voetbalveld……Hij ligt er eigenlijk voor niks en toch ook weer niet. Ervan uitgaande dat de nemer van de vrije trap ook wel ziet dat er iemand op de grond ligt en het dus de bal niet onder de muur door zal nemen, moet de bal dus wel de lucht in, of om de muur heen gespeeld worden. Dan ligt de muurligger er in feite dus voor niets. Zeker niet als één van de spelers in de muur besluit om te blijven staan(Christiano Ronaldo afgelopen week). In 2018 was Marcelo Brozovic waarschijnlijk de eerste die zich als muurligger opwierp. Hij deed dat als muurligger voor Inter in een CL-duel tegen Barcelona. Met een geblesseerde Messi op de tribune was het ‘oorbijter’ Luis Suarez die een vrije trap mocht nemen. Aan de ‘dode kant’ van de muur stond Brozovic te wachten(op zijn voeten) tot Suarez zijn aanloop begon. Op dat moment liet Brozovic zich achter de muur vallen, zodanig dat de bal op zijn rug terecht kwam en de vrije trap verloren ging. Dàt was nu eens een slimme actie en dan heeft de muurligger wel zin. Nu is Brozovic topsporter en die kan heel snel opstaan en gaan liggen. Dan ben je dus wel in het voordeel. Er zijn overigens beelden hiervan op het internet te vinden.

   Als ondergetekende dit zou moeten doen heeft dat 3 nadelen: 

  1. Het duurt erg lang, voordat ik (goed) lig(of één van mijn ploeggenoten).
  2. De kans op blessures als botbreuken is vrij groot(ons zwaartepunt ligt inmiddels iets anders dan vroeger)
  3. Voordat we opgestaan zijn, is het minstens rust, of heeft de derde helft inmiddels zijn aanvang genomen en die willen we natuurlijk geen van allen missen.

  Duidelijk is dat de discussie over de muurligger er nog wel even zal zijn. Overigens misschien het overwegen waard……….Wellicht is het mogelijk om hulpmiddelen naast het doel te leggen, net zoals bij de strafcorner bij het hockey. Leg gewoon een plank van 200 x 40 cm aan de zijkant en gebruik de plaat alleen bij een vrije trap tegen. Zodoende heeft de verdedigende partij een verdediger over en is de kans op hoofdletsel voor de muurligger verdwenen. Want daar hoor ik ook niemand over…….. We hebben discussies over het verbieden van koppen bij de jongste jeugd, maar wij volwassenen geven eigenlijk het slechte voorbeeld, door onbeschermd(lees: zonder helm of toque(voor bescherming van de edele delen van ons mannen)) en ook nog eens vrijwillig in de baan van een schot te gaan liggen…….

  Het was weer eens een waar genoegen om iets aan het digitale papier toe te vertrouwen. Dit seizoen zijn er geen vergelijkende onderzoeken geweest voor wat betreft eten en drinken. Die zie ik ook niet meer gaan gebeuren. Als rechtgeaarde bourgondiër is het misschien wel een idee om bij verschillende regionale terrassen een plaats te reserveren om te kijken hoe het gesteld is met de service, kwaliteit en vriendelijkheid in de horeca die eindelijk weer licht aan het eind van de tunnel zien. Om dan ook mijn steentje bij te dragen aan alle horecamensen in Sassenheim en omgeving roep ik iedereen op om de komende maanden veel gebruik te maken van restaurants en kroegen. Alles uiteraard binnen de gestelde grenzen en volgens de voorschriften. We zijn er bijna(hoop ik) en als voorstander van vaccinaties hoop ik dat dat ons de snelste overwinning geeft op dit nare virus.

  Let nog even een paar weken extra goed op de dierbare kwetsbaren om jullie heen. Houd vol. Tot snel! 💪